M
v

+387 36 655 080

Vrhunski smještaj u vrhunski opremljenom hotelu

HR EN FR DE IT ES
HR EN FR DE IT ES
v

+387 36 655 080

Međugorje

Jedno od najpoznatijih hodočasničkih odredišta.

Doznajte više o Međugorju

Kratka povijest Međugorja

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 24. lipnja 1981. godine kada je šestero mladih – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović – izvijestilo o ukazanju Majke Božje na brdu Crnica u Međugorju. Kako su se izvješća o ukazanjima ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih marijanskih hodočasničkih odredišta.

Unatoč razvijenom turizmu, Međugorje je još uvijek zadržalo svoj prvotni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Središte okupljanja je crkva sv. Jakova u centru mjesta. Za vrijeme rimskog doba ovo je područje pripadalo naronskom okrugu. Pronađeni su ostaci kasnoantičke bazilike. Međugorje se prvi put spominje 1599. godine, u povijesnim dokumentima, kao autonomna župa. Sadašnja župa osnovana je 1892. godine i posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.

Mjesto prvih ukazanja

Brdo ukazanja

Brdo ukazanja nalazi se nekoliko stotina metara iznad bijakovićkog zaseoka Podbrdo. To je mjesto prvih Gospinih ukazanja vidiocima. Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma staza uz koju su 1989. godine postavljeni brončani reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice (rad prof. Carmela Puzzola).

Na putu prema mjestu ukazanja postavljen je i veliki drveni križ kojim je označeno mjesto gdje je Gospa trećeg dana ukazanja preko Marije Pavlović po prvi put pozvala na mir. Na samom mjestu ukazanja, u čast 20. obljetnice, postavljen je kip Kraljice Mira izrađen prema modelu onoga koji se nalazi pred župnom crkvom (rad Dina Felicia). Susret sa Brdom ukazanja za hodočasnike je susret s Gospom kroz osobnu molitvu i molitvu krunice.

Isusu Kristu, otkupitelju ljudskoga roda

Križevac

Križevac je brdo iznad Međugorja (520 m) na kojem su župljani još 16. ožujka 1934. godine podigli 8,56 m visok armiranobetonski križ na kojem stoji: “Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda”, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove.

Prema svjedočanstvu vidjelaca, u poruci od 30.08.1984. Gospa je rekla: «I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili. S početkom Gospinih ukazanja, na Križevcu se počeo moliti Križni put. Postaje su u početku bile označene drvenim križevima, a 1988. godine su bili postavljeni brončani reljefi (djelo prof. Carmela Puzzola). Na svakome od njih (osim u Getsemanskom vrtu) nalazi se Gospa. Križevac za hodočasnike znači poziv da susretnu Isusa u njegovoj Muci i otkriju njegovu ljubav.

Međunarodni susret mladih katolika

Festival mladih

Mladifest je međunarodni susret mladih katolika koji se održava svake godine u Međugorju. Na inicijativu pok. fra Slavka Barbarića susret se održava od 1989. godine i to od 1. – 6. kolovoza. Na susretu sudjeluje više od 50.000 mladih i oko 500 svećenika iz cijeloga svijeta.

Susret posjetiteljima nudi duhovni odmor uz molitvu, različita svjedočanstva, procesije, molitvu krunice, svete mise, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove i nastupe zbora i orkestra sastavljenoga, kako od domaćih, tako i stranih.